Home » Moderne vijfkamp

Moderne vijfkamp

Wellicht de meest onbekende sport op de Olympische Spelen is de moderne vijfkamp, terwijl dit toch al vanaf 1912 op het programma van de Olympische Spelen staat. De moderne vijfkamp is een klassement van de beste prestaties van atleten in vijf verschillende sporten. Deze sporten worden allen op 1 dag! uitgeoefend.

De dag begint met het schermen. Alle atleten komen tegen elkaar uit in partijen die maximaal 1 minuut duren. Wanneer alle partijen worden gewonnen, verdient een deelnemer 1000 punten voor het klassement. Het tweede onderdeel is 200 meter zwemmen. Een tijd rond de 2.30 minuten is hier goed voor 1000 punten, elke 1/3 seconde langzamer scheelt ongeveer 4 punten. Het derde onderdeel van het programma is paardrijden (jumping). Op basis van loting wordt een paard toegewezen; atleten 20 minuten de tijd krijgen om aan dit paard te wennen. Het parcours bevat 12 sprongen waaronder een dubbele en een driedubbele hindernis. Deelnemers starten in dit onderdeel met 1200 punten en verliezen punten door weigeringen, fouten en tijdsoverschrijding. Het laatste onderdeel van de dag bestaat eigenlijk uit 2 onderdelen: hardlopen en schieten.

De Olympische Spelen in Londen is pas het eerste Olympische evenement waar dit het geval is; hiervoor waren deze onderdelen altijd gescheiden. Het schieten/hardlopen is vergelijkbaar met de biathlon; een atleet moet 3 kilometer lopen en ondertussen 15 doelen raakschieten (3 x 5 doelen). Een atleet mag onbeperkt schieten, als het na 1,5 minuut nog niet gelukt is om raak te schieten mag hij verder. Doordat atleten starten op basis van hun prestaties bij de eerste drie onderdelen is de winnaar ook daadwerkelijk de eerste loper.

Moderne vijfkamp

  • Moderne vijfkamp heren
  • Moderne vijfkamp dames

Nederland en België wonnen nog nooit een medaille op dit spectaculaire onderdeel. Zeker omdat het paardrijden en het hardlopen in hetzelfde stadion plaats vinden, is het wel een leuk evenement om straks te gaan bekijken in Londen.

5 Reacties op “Moderne vijfkamp”

  1. naomi says on: 11 augustus 2012 at 18:45

    elke dga probeer ik te kijken naar alle sporten van die dag vindt het zo leuk zit nu voetbal mannen te kijken voor het goud

    BeantwoordenBeantwoorden

Laat een reactie achter:

Niet elke keer uw gegevens invullen? Maak dan hier een profiel aan.  Copyright ©2010, Olympische Spelen Londen.nl | Algemene voorwaarden nieuwsbrief